FAQ

Allt du behöver veta om smarta låset

Låset är något större än en vanlig ramlås för cykel. Det har samma fästpunkter och passar därför de flesta cyklar.

Har du redan cyklar som du vill använda till Bikesharing/cykelpool hör av dig till oss. Så kan vi skicka en exakt mall. Vill du leverans av cyklar  från oss i samband med anskaffning av systemet säkerställer vi att låset passar till respektive cykeltyp.

Här hittar du exakta mått för låset: PDF-mall

Låset låsar cykeln med en bygel jämförbart med en klassisk ramlås. Bygeln kör ut med hjälp ev en elektromotor. Den och styrelektronik får strömförsörjning från låsets inbyggde batteri. Vid daglig användning av låset behöver den laddas ungefär en gång i månaden. Eller mindre. Laddningen sker med en USB-C kontakt.

Hos elcyklar kan låset kopplas till cykeln egen strömförsörjning och behöver således inte laddas separat.

Låset kommunicerar med användarens mobil med Bluetooth. När cykeln låsas eller upptäcker en oväntat rörelse skickar den även sin GPS position till plattformen.

När cykeln är låst regisserar den oväntade rörelse. Vid enskilda stöd kommer en varningssignal. Detta för att ta hänsyn att cykeln eventuell står trångt parkerat i en cykelställ. 

Fortsätter rörelse när cykeln är låst utlösas larmljud för att uppmerksama personer omrking cykeln. Dessutom skickas ett meddelande till plattformen och administratören med tidpunkt och exakta plats för den utlösta larm.

Du får en anpassat app som beroende på uppsättning visar tillgängliga cyklar. Du bokar en cykel (via märkning eller QR kod) och kan i appen öppna och lås cykeln. 

Om din mobil inte är laddad finns en (färg)nödkod som tillåter att öppna låset med knappen på låset.

Det beror på hur systemägare har satt upp lösningen. Vanligtvis skapas det en zon för att hämta upp och slutparkera cykeln. Det kan vara samma geografiska område eller fler (t.ex. ett företag med två kontor). Däremellan kan du parkera cykeln var du vill och tillfälligt låsa/låsa upp cykeln med hjälp av appen.

Ramlåset har även plats för en extra låskedja. Du behöver inga extra nycklar.

Allt du behöver veta om appen

Appen för att boka, låsa upp, stäng och eventuell anmäla fel på cyklar fungerar på alla mobiler med Android (Samsung, mm) och iOS (Apple).

Cykeln kan även bokas åt dig av system eller gruppadministratör. Varje cykel/lås har möjlighet att öppnas med en färgkod som man matar in direkt på låsen.

Boka en cykel i appen efter utplatsering eller direkt genom att läsa in cykelns QR kod. Beroende på systemets uppsättning kan du boka en eller fler cyklar eller ha upprepande bokningar.

Direkt efter genomförd bokning kan du låsa upp cykeln.

TIPS: När du låser upp cykeln ger låset ett ljud ifrån sig för att göra det enklare för dig att hitta rätt cykel i exempelvis ett cykelställ.

Systemet har olika möjligheter att hantera förseningar. Standard är att du behåller din bokning. Men bokningen kan även makuleras om cykeln inte är upplåst efter x antal minuter eller timmar efter påbörjat bokning.

Ja, cyklar som är bokningsbara finns som synlig på en karta i appen.

Ja, det kan du göra direkt i appen, både med text och bifogad bild. Information skickas direkt till administratören som sen kan sätta cykeln i underhållsmodus tills felet är åtgärd.

Organisationer tillåter ibland att använda cyklar i tjänst men även privat. Du kan ange det vid bokning eller även ändra det i appen under pågående bokning. 

Beroende på om systemet är satt upp med avgifter så anpassar sig det efter ändamålet för resan.

Allt du behöver veta om plattformen

Ja, du kan förvalta och gruppera ett stort antal cyklar (och andra fordon). Detta kan ske i bulk eller enskild för varje cykel. Du har möjlighet att boka cyklar åt användarna, hantera felanmälan, skapa underhållsschema mm.

Varje fordon kan kopplas till en grupp eller team. En användare kan vara medlem i flera teams samtidigt. 

Oberoende av team kan du skapa en eller flera parkeringsytor i plattformen där cyklarna tillåts slutparkera. Cykelbeståndet kan pendla mellan dessa platser. 

Det gör du direkt i webbtjänsten genom att antingen rita en exakt yta på en karta. Eller definierar en punkt och en radie därifrån där cyklar tillåtas slutparkera.

Återlämnas cyklar utanför dessa ytor så fortsätter bokningen. 

Efter en förinställd tidsperiod får administrator och användare meddelande om försenat återlämning. Eventuell avgift och straffavgift kommer då att tillämpas.

Plattformen för förvaltning av bokningar är en molntjänst som är framtagen av tyska MOQO. Systemet är GDPR säkrat med infrastrukturen placerat inom EU. Där spårningen är nödvändig (GPS) sker det anonymiserat från använderuppgifter.

För att säkerställa användarna personliga integritet skickar cykel/låsen position bara när cykeln är låst eller larm utlösas.

(Är du i behov av kartlägga användarnas rörelsemönster hör av dig till oss. Det finns en särskild version av lås som kan användas för dessa ändamål. På grund av det ökade energibehov förutsätter det dock att låset är installerat på en elcykel där låset kan kopplas in till elsystemet).

Rulla till toppen